Fietstraject Nevele-Meigem

Het Nieuwsblad van 31 mei 2017

Nieuw overleg over ‘doodlopend fietspad’. Eerstdaags onderhandelingen met Natuur en Bos over strook ’waardevol bosgebied’

Fietsers moeten het traject Nevele-Meigem afleggen op de rijweg. Rechts is de strook die door Natuur en Bos wordt omschreven als ‘waardevol bosgebied’. Foto: credit
 Nevele / Deinze

Er komt een nieuw gesprek over de mogelijke doortrekking van het fietspad langs Vaart Links in Meigem. Dat stopt nu plots op enkele meters van de gemeentegrens van Nevele. Een strook waardevol bosgebied is de spelbreker. “Al lijkt dat meer op een ordinaire berm”, klinkt het bij Olaf Evrard (Vlaams Belang).

Om het fietspad tot in Nevele te krijgen moet eerst stevig onderhandeld worden, aldus gedeputeerde Peter Hertog.

Het ‘doodlopende fietspad’ verbindt het centrum van Deinze met deelgemeente Meigem langs Vaart Links. Eens in Meigem stopt het fietspad en is van een vrijliggend fietspad richting Nevele geen spoor meer terug te vinden.

Maar daar komt straks misschien toch verandering in. De Nevelse oppositiepartij Nieuw Nevele kaartte het punt al aan op de gemeenteraad, maar toen was te horen dat er geen nood was aan een extra fietspad. “Aan de overzijde langs Vaart Rechts ligt een fietspad dat Nevele met Deinze verbindt”, klonk het bij schepen van Mobiliteit Freddy Bertin (N-VA).

Maar blijkbaar nam de gemeente nu toch opnieuw contact op met de provincie Oost-Vlaanderen. Dat bleek uit een antwoord op een vraag van Nevels provincieraadslid Olaf Evrard (Vlaams Belang). Het fietspad tot Meigem werd namelijk gerealiseerd met Oost-Vlaams geld.

“Het is de gemeente die telkens de grond moet voorzien en wij gaan dan over tot de aanleg”, zegt gedeputeerde Peter Hertog (SP.A). “In het geval van Nevele waren er enkele punten die de doortrekking niet dringend maakten. Zo is er inderdaad het fietspad aan de overzijde, maar samen met ons wordt ook gewerkt aan de fietssnelweg langs de spoorlijn.”

Privé-eigendommen

“Tenslotte is het traject naar Nevele niet zo evident als dat van Deinze naar Meigem. Het fietspad zou door een waardevol bosgebied moeten en ook over enkele privé-eigendommen. Er moet dus redelijk wat onderhandeld worden, bijvoorbeeld met Natuur en Bos”, zegt Hertog.

Dat waardevol bosgebied doet bij Evrard de wenkbrauwen fronsen. “U zou eens ter plekke moeten gaan, gedeputeerde. Die strook is niets meer dan een ordinaire berm.”

Niet wachten

Dat het fietspad nu doodloopt is volgens de gedeputeerde makkelijk te verklaren. “Moesten we gewacht hebben tot alle onderhandelingen afgelopen waren voor de doortrekking tot in Nevele, dan lag het fietspad tot in Meigem er nog niet.” Hoe moeilijk de doortrekking naar Nevele ook is, toch volgt eerstdaags een nieuw overleg tussen de provincie, de gemeente, Natuur en Bos en Waterwegen en Zeekanaal.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...