Anciaux vindt veldrijden geen topsport!

Op woensdag 4 februari stelde Vlaams volksvertegenwoordiger Johan Deckmyn aan minister van sport Bert Anciaux een actuele vraag omtrent het schrappen van veldrijden op de topsporttakkenlijst. Deckmyn wees er de minister op dat enerzijds minister-president Kris Peeters stelde dat dit unaniem eind vorig jaar door de ministerraad was beslist en anderzijds minister Van Mechelen van open VLD daar boos op reageerde. Blijkbaar was Van Mechelen vergeten dat hij boos was op iets dat hij zelf had goedgekeurd.

Bovendien stelde Deckmyn dat Anciaux zijn beslissing een kaakslag was voor het veldrijden als topsport. Veldrijden is één van de meest populaire sporten in Vlaanderen. En net nu, tijdens het weekend dat het wereldkampioenschap veldrijden werd gehouden, presteerde Anciaux het om de mensen te vertellen dat het veldrijden geschrapt wordt van de lijst met topsporttakken.

Deckmyn wees de minister er op dat deze zaak die mensen diep in het hart raakt en verwees naar de vele artikels die verschenen in de kranten hieromtrent. Zo wil wereldkampioen Niels Albert zelfs niet meer door minister Anciaux worden ontvangen. Als bewijs dat dit hem raakt, kan dit tellen.

In zijn betoog zei Deckmyn ook dat de minister zich baseerde op het advies van zijn administratie. Maar in het verleden had Anciaux echter al heel vaak gesteld dat hij niet altijd de adviezen van zijn administratie volgde. Deckmyn vroeg de minister dan ook op zijn besluit terug te komen, wat Anciaux niet deed.

Ook minister-president Peeters kwam tussen in het debat door te stellen dat dit besluit gedragen werd door de ganse regering, waarop Deckmyn fijntjes repliceerde dat hij dit beschouwde als een terechtwijzing van minister Dirk Van Mechelen.

Hij werd hierin niet tegengesproken. Noch door Anciaux, noch door Peeters…

het verslag kan U hier nalezen.Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...