Kerstmarkt in Nevele zonder steun Gemeentebestuur

In Nevele beleven ze nu zondag een primeur: de allereerste kerstmarkt ooit. Om die krachttoer te realiseren bundelen de feestcomité's van Nevele en buurgemeente Poesele de krachten. “We hopen dat we vertrokken zijn voor een nieuwe traditie”, klinkt het.

 “Een 'feestelijke intercommunale' noemen ze het zelf. De feestcomités van Nevele en Poesele zorgen nu zondag samen voor de eerste kerstmarkt ooit in Nevele. “Waarom er nooit eerder een kerstmarkt is geweest? Da's een goede vraag”, krabt voorzitter Filip Vervaeke van feestcomité 'Niet Versaegen' zich in het haar. “Ik ben een liefhebber van kerstmarkten en andere inwoners lieten ook wel blijken 'dat het toch leuk zou zijn om een kerstmarkt te hebben'.” Nu zondag is het zover, het bevriende comité 'Poesele Dorpt' brengt haar ervaring mee naar Nevele. “Zij hebben vroeger al kerstmarkten georganiseerd, maar die traditie is uitgedoofd. Poesele Dorpt deelt met ons haar ervaring, en we moeten eerlijk zijn: het is interessant om ook de kosten te drukken.

Een kerstmarkt organiseren kost heel wat tijd én geld, en onze comités hebben niet de slagkracht van multinationals”, zegt Filip Vervaeke, bijgevallen door zijn collega Wim Blancke uit Poesele. Zondag moet de Markt vanaf 16 uur een groot kerstplein worden. “Er zijn 22 kraampjes met kerstartikelen, hapjes en drankjes. Alle standen worden uitgebaat door verenigingen uit Groot-Nevele, er zijn dus geen handelaars bij de kerstmarkt betrokken. Er is een band die livemuziek zal spelen en een levende kerstsstal die dé attractie moet worden van de kerstmarkt.

Een ezel vinden, dat ging nog. Maar die drie wijzen? Dat was niet eenvoudig, maar uiteindelijk is het toch gelukt”, knipoogt Blancke. Geen subsidie “Wanneer we tevreden zijn? Break-even draaien zou al mooi zijn, maar de opkomst is het belangrijkst. Als de Markt geen lege vlakte is dan zijn we al tevreden. Een ding is zeker: als de kerstmarkt een succes wordt dan is het ondanks, en niet dankzij het gemeentebestuur. Omdat de kerstmarkt een activiteit is buiten de reguliere kermis kunnen we geen euro subsidie krijgen. Meer nog: we moeten het gemeentebestuur zelf betalen het plaatsen van dranghekkens en ze komen dan nog eens af met een resem regeltjes die we moeten volgen.

Weet je dat we zelf her en der zijn gaan bedelen om kerstverlichting en slingers te lenen zodat we de Markt feestelijk kunnen versieren? Van het gemeentebestuur zou je toch wat meer verwachten, maar enfin.” Als de eerste editie de vuurdoop doorstaat, moet de kerstmarkt een vaste afspraak op de activiteitenkalender worden. “We hopen dat we vertrokken zijn voor een nieuwe traditie. Of we voor de volgende editie naar Poesele trekken ligt nog niet vast. Eerst zien hoe de eerste kerstmarkt verloopt.”

HLN 15.12.2015

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...