Lezersbrief

Beste redactie, 

Onderstaande brief stuurde ik door naar Freya Van den Bossche (SP.A) : 

Geachte mevrouw, 

In mei 2009 stuurde ik mijn aangifte voor mijn renovatiepremie binnen. Die zou dus uiterlijk in september moeten betaald geworden zijn. Ik heb die premie (rond de 5.250 euro) nog steeds niet! Ondertussen heb ik heel veel last met ’t betalen van lopende rekeningen. Ik werk, ben ganse dagen van 6 uur tot 18 uur op baan voor mijn werk. De laatste maanden heb ik steeds boetes voor ’t te laat betalen van elektriciteit, internet, water, e.d. en dit ten bedrage van ongeveer 15 a 20 euro / maand. Ik wil nu dat u eens inzage hebt in de reële cijfers (zie tabel in bijlage). 

Dit zijn de reële vaste kosten voor een alleenstaande, werkende Vlaming, die naar mijn mening niet in luxe leeft. Ik verdien momenteel als bediende 1.360 euro/maand netto (2.066 bruto) terwijl ik 1.390 euro kosten heb! Laten we deze even in detail overlopen.


De motor is een erfstuk van mijn 2 jaar geleden verongelukte vriendin (zie www.myspace.com/dukathy). Die wil ik dus voor geen geld wegdoen. Als ik mijn auto wegdoe, betaal ik dubbele verzekering voor de motor, dus dat is geen optie, aangezien ik dan verlies maak.

Ik vind toch ook dat een werkende mens recht heeft op wat TV ’s avonds, en de goedkoopste daarbij is TV Vlaanderen. De GSM heb ik van ’t werk, doch ik moet er ook voor betalen (wordt afgehouden op mijn loon). Mijn internet heb ik nodig om verslagen door te mailen naar klanten. Vind ik tegenwoordig trouwens ook geen luxe, aangezien ik nooit naar de bank geraak dankzij ’t werk.

De 450 euro voor “winkel” (eten, drank, waspoeder, shampoo, kuisprodukten e.d.) is ECHT HEEL WEINIG. Ik raad u aan ’t ook eens te proberen! Mag ik ook nog zeggen dat bij deze vaste kosten geen kleren, tandarts (ben al 3 jaar niet geweest aangezien ik niet kan betalen), een occasioneel doktersbezoek (ook al lijd ik aan zware depressie wegens de dood van mijn vriendin), geen benzine voor de motor, geen LPG voor de auto, geen “extra” kosten zoals boetes door ’t niet kunnen betalen van de rekeningen, geen kosten aan onderhoud huis, wasmachine e.d., geen benzine voor grasmaaier, geen avondje uit of concertbezoek e.d. inbegrepen zit. Ik vraag me af wat jullie willen? Dat ik ga inbreken? Dat ik in ’t zwart ga werken? Waar zijn jullie verdorie mee bezig in deze regering? De hardwerkende Vlaming kan niks meer inleveren, hij heeft niets meer! Zaterdag wou ik een bloemkool kopen, die kostte verdorie 3,69 euro! Da’s 150 frank hé! Voor een bloemkool!

Ik pik het niet langer dat ik moet werken en zwoegen, omdat jullie hier met alle geweld het kiesvee van de PS willen financieren. Ik wil waar ik recht op heb! Ik wil kunnen leven, niet overleven! Ik werk hard en ik wil toekomen op ’t eind van de maand. En daaronder versta ik dat ik bovenop mijn vaste kosten 100 euro kan opdoen en 100 euro opzij kan zetten voor mijn pensioen, want dat zal ik van jullie tegen dan wel niet krijgen.

Als dit blijft duren verkoop ik gewoon alles tot ik niks meer heb, en dan zullen jullie geen frank meer zien van mij, ga ik ook leven van ’t OCMW. En in ’t zwart werken. Want tenslotte: waar jullie van weten nemen jullie me af. Gij zult niet stelen, de overheid duldt geen concurrentie!

En wat ik nu eindelijk wil weten: waar blijft mijn renovatiepremie? En betalen jullie al mijn boetes erbij, aangezien ik die door jullie fout niet kan betalen?

Helemaal niet hoogachtend,
een razende burger,
F.B uit Asper

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...