Meerderheid verknoeit eigen investering

Ik heb er even over gedacht om er ook iets over te publiceren maar de informatievergadering voor raadsleden van maandagavond was er eentje met teveel vraagtekens. Open VLD heeft het intussen gedaan en dus lijkt het me logisch om ook te reageren.

Dat het containerpark gesplitst wordt tussen een betalend gedeelte en een niet-betalend is geen nieuws meer. Dat is al in het lang en het breed aangekondigd de voorbije jaren. Net zoals dat wij daar grote vragen bij hebben.

Wat is er wel nieuws?

Vooreerst dat PMD blijkbaar van het containerpark zal gehaald worden. Momenteel wordt er 118 ton opgehaald aan huis en nog eens 51 ton via het containerpark. Die laatste fractie zou ‘zeer vervuild’ zijn en de gemeente extra geld kosten. De gemeente zou ook niet verplicht zijn dat te doen en heel wat gemeenten zouden het niet doen. Ik kan alleen maar vaststellen dat 30% van de PMD nu ook in… betalende zakken zal belanden. Waar het jarenlang de gewoonte was dat inwoners terecht konden met hun PMD neemt IVM de ophaling er van over. Tegen betaling uiteraard van de zakken.

Tweede vaststelling: groenafval en gras gaat naar het betalende gedeelte. En daar zit duidelijk nog een serieuze knoop. De gemeente zou het betalend gedeelte willen opsplitsen in een goedkoop gedeelte (waaronder groenafval) en een duurder gedeelte (waaronder onder meer asbestplaten en steenpuin). Het is maar de vraag of OVAM dit wil. Blijkbaar overweegt men de bezoeker te laten betalen per bezoek. Wie maar kleine hoeveelheden tuinafval heeft moet maar gaan composteren.

Een algemene conclusie die werd gesteld is dat er teveel bezoekers zijn aan het containerpark: 48.000 per jaar. In heel wat gemeenten ligt dat veel lager. Het kan er misschien ook aan liggen dat heel wat gemeenten het containerpark van Lovendegem als model gebruiken voor hun eigen gemeente. Maar men heeft dan al eens een goede dienstverlening maar omwille van cijferfetisjisme moet die verminderen.

Want er is meer: het aantal gratis beurten is allesbehalve veilig. Die beurten daalden van 75 naar 36 enkele jaren terug en klaarblijkelijk stoort het dat de Lovendegemse burger van zodra hij wat vuil wil recycleren naar het containerpark trekt. Het is dus niet alleen belangrijk te recycleren maar dat ook te doen op een manier waar het de inwoner geld kost zonder dat het de gemeente iets kost.

Daarenboven lijkt het er op dat de verkeersafwikkeling nog wel eens problemen zou kunnen geven. Alle voertuigen die in het betalende gedeelte willen zullen daar eerst moeten komen of buitenrijden uit het gratis gedeelte en gewogen worden. De ingang is voorzien een beetje naast de huidige ingang. Heel praktisch lijkt ons dat ook niet te zijn op bijvoorbeeld drukke zaterdagen in de warmere maanden.

Het lijkt er steeds meer op dat de druk van IVM op de gemeente er voor zorgt dat de lokale dienstverlening afgebroken wordt. In navolging van Ivago – die een nog strenger regime hanteren – wordt er stelselmatig afgebouwd. Gisteren kondigde IVM nog aan dat ze een GFT-ronde gaan organiseren, onder meer in Merelbeke en Zulte. Hoe lang zal het duren vooraleer ook daar een aparte en betalende regeling komt voor de gebruikers?

Amper een goede tien jaar na het in gebruik nemen van het containerpark – en met succes overigens – geeft het gemeentebestuur nu dus het signaal dat na het betalen van de investering de bevolking nu ook eens extra mag gaan betalen voor de verwerking van het afval en liefst niet te veel meer langs komt.

Ik ben begonnen met te stellen dat dit plan nog veel vraagtekens bevat. Die vraagtekens moeten ingevuld worden vooraleer dit plan op een serieuze manier kan besproken worden. Maar een afbouw van de dienstverlening omwille van de regeltjes in andere gemeenten is een serieuze investering – met gevolgen voor een ander stuk van de gemeente – eigenlijk in vraag stellen. Echt vooruitziend is dat niet te noemen maar het ligt wel in de lijn van het investeringsbeleid van deze CD&V( en nu ook met N-VA)- meerderheid.

bron: http://www.geertneirynck.be

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...