Nevelse schepen neemt ontslag

AFDELING NEVELE
PERSMEDEDELING

Nele Clarebout (N-VA) neemt ontslag als schepen en gemeenteraadslid

Nele Clarebout (N-VA) neemt verrassend ontslag als schepen én gemeenteraadslid van de gemeente Nevele met ingang van 1 oktober. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 kreeg zij als nieuwkomer in de Nevelse politiek de toch wel zware portefeuille van Financiën, Mobiliteit en Verkeersveiligheid, Lokale Economie en Toerisme. Zij werd wel geen 1ste schepen. Deze ‘eer’ ging naar Mia Pynaert (sp.a) die blijkbaar beter kon onderhandelen.
We keren even terug naar 2012. Na de verkiezingen leek het er op dat de uit het politieke niets opduikende lijststrekker Frank Lust (zo mocht hij vreemd genoeg geen enkel debat doen in de aanloop naar de verkiezingen) en lijstduwer Hugo Verhaege de nieuwe schepenen zouden worden voor de N-VA binnen de coalitie CD&V, N-VA en sp.a. Maar beiden werden verrassend door N-VA-voorzitter Freddy Bertin en het lokale N-VA-bestuur opzij geschoven. De neofieten Nele Clarebout en Jan Pauwels kregen de fel begeerde zitjes in het schepencollege. Frank Lust en Hugo Verhaege waren zeer ontgoocheld en stonden meteen hun zitje in de gemeenteraad af. Bovendien overleed kort daarop Raf Standaert (kort voor de verkiezingen overgestapt van de CD&V naar de N-VA, maar ook daar kon hij zijn droom niet verwezenlijken, met name schepen worden). Er moest meteen flink wat geschoven worden met de opvolgers. En de N-VA lijkt daar nu de tol voor te moeten betalen. Veel vervangingen kunnen zij nu niet meer doorvoeren.
Veel keuze is er immers niet meer. Het lijkt er dan ook steeds meer op dat raadslid Freddy Bertin zelf de handen aan de ploeg zal moeten slaan. en zijn verantwoordelijkheid zal moeten opnemen. Tenzij er nog ergens een spreekwoordelijk wit konijn opduikt. Raadsleden Anny De Roo en Dimitri Beyens hebben immers nauwelijks politieke ervaring en komen vermoedelijk niet in aanmerking voor de toch wel heel zware bevoegdheden van Nele Clarebout. Het zou alleszins een donderslag bij heldere hemel zijn moest één van beiden dan toch schepen worden. Freddy Bertin stond in het verleden nochtans niet te springen voor een uitvoerend mandaat. Hij was immers liever de sturende kracht achter de schermen. Het is trouwens geen publiek geheim dat hij vaak de beslissingen nam.
De zeer verstandige en gedreven zeventiger Bertin heeft een rijk beroepsleven achter de rug en is al een aantal jaren gepensioneerd. Hij had een absolute topfunctie bij Comelco. Hij is tevens erevoorzitter van het (intussen ter ziele gegane) Streekplatform Meetjesland en ere-raadsheer bij het Arbeidshof Gent. Hij was daarnaast ook gedurende vele jaren voorzitter van de Sociale School en bestuurder en medeoprichter van Arteveldehogeschool Gent. Maar het runnen van een gemeente staat wel heel ver van zijn rijk gevulde loopbaan in de privésector.
Nele Clarebout beschikte als schepen over de nodige verfrissende ideeën, maar bleef wel te vaak afwezig in het openbare en sociale leven, waardoor zij nooit een echte band heeft kunnen opbouwen met de Nevelenaars. Heel wat Nevelaars kennen haar dus niet echt. Bovendien kon zij nooit echt opboksen tegen de ervaren machtstandem Johan Cornelis en Mia Pynaert. Freddy Bertin heeft heel wat meer haar op zijn tanden en zal zich niet zo makkelijk laten ringeloren laten ringeloren. Hij zal wel degelijk zijn voet durven te plaatsen naast Cornelis en Pynaert. Ik vrees echter dat dit de door de burgemeester zo fel bejubelde (maar hij neemt zijn wensen in deze vaak voor waarheid) cohesie binnen het college van burgemeester en schepenen niet ten goede zal komen …
Olaf Evrard
Voorzitter Vlaams Belang Nevele
Reibroekstraat 48
9850 Hansbeke
0475/73.02.45
www.vlaamsbelangnevele.be
Olaf.evrard@telenet.be

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...