Nieuwjaarsreceptie: de ijsbreker gaat verder

Een kleine 40 bezoekers dit jaar voor de traditionele nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Belang. Sedert een 7-tal jaar organiseert de Lovendegemse afdeling een eigen nieuwjaarsreceptie en dit keer was één van de meest onderschatte Vlaams Belangers gastspreker: Joris Van Hauthem.

Wie er zijn Wikipedia-pagina op naslaat zal alvast niet onder de indruk zijn maar het was wel Joris Van Hauthem die als eerste – in een even woelige tijd als nu – er in slaagde om ten tijde van de Sint-Michielsakkoorden een amendement er door te krijgen in het Vlaams Parlement. Tot woede van de Franstaligen overigens. Vandaag interpelleert hij minister-president Peeters slag om slinger om de Vlaamse Regering tot een beetje assertiviteit aan te zetten bij de onderhandelingen rond de staatshervorming. Maar helaas, zoals dat wel meer het geval is bij CD&V, blijft die halfweg de berg hangen zonder het einddoel, de top, te willen zien.

Joris wees in zijn toespraak op de ruzies binnen de partij die trouwe militanten dreigen te doen afhaken op een moment dat de partij zijn historische rol volop zou moeten vervullen: de ijsbreker in de Vlaamse politiek. Het Vlaams Belang heeft immers het onafhankelijkheidsdenken op het politieke voorplan gebracht, onder meer met het recente ‘O² – de Ordelijke Opdeling’ – boek van Gerolf Annemans. Vandaag durven veel commentatoren het nog niet openlijk toegeven maar tussen de regels door kan gelezen worden dat ze het vooral moeilijk hebben om ons gelijk te geven.

Daarnaast stelde hij dat hoe langer de regeringsonderhandelingen duren, des te dichter we komen bij het doel van de Franstaligen: het status quo waarbij de Vlamingen de rekeningen voor de Franstalige politiek en zijn kaste blijven betalen.

Een dossier dat hem nauw aan het hart ligt, is uiteraard Brussel-Halle-Vilvoorde. Van Hauthem noemde het dossier een symbooldossier. Een dossier dat er op wijst dat de Franstaligen de eentaligheid van Vlaanderen nooit hebben aanvaard en dat ook nooit zullen doen. Trouwens, in het laatste magazine van het Vlaams Belang stond het schrikwekkende resultaat van een schriftelijke vraag naar het taalgebruik in de gezinnen van Brussel-Halle-Vilvoorde: in Vilvoorde is amper 1 op 3 gezinnen Nederlandstalig en in Zaventem is dat nog 1 op 4. En het fenomeen spreidt zich stilaan uit over de rest van Vlaanderen. In de Denderstreek (Denderleeuw, Aalst en Ninove) spreekt men van een snelle verfransing.

Joris besloot met een warme oproep naar iedereen om verder te werken. De rol van de ijsbreker is nog lang niet uitgespeeld, zeker niet in dossiers als de toestroom van asielzoekers, vreemdelingen en de criminaliteit al zouden sommige politieke concurrenten en media dat graag anders zien.

Nadien volgde een geslaagde nieuwjaarsreceptie…

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...