Onweer bij de Nevelse meerderheid…

Het blijft rommelen binnen de Nevelse meerderheid … Het blijft maar rommelen binnen de Nevelse meerderheid.

De N-VA kan zich blijkbaar steeds moeilijker verzoenen met de nogal bazige houding van burgemeester Johan Cornelis (CD&V). De burgemeester wil de touwtjes strak in handen houden en geeft de N-VA bijzonder weinig beleids- en ademruimte. Het ene incident volgt het andere op: of het nu gaat om de brandweer (ladderwagen en ambulence), het OCMW, de camera's op het kerkhof van Hansbeke, over niets blijkt er nog eensgezindheid te bestaan. Veel steun krijgt de N-VA alvast niet van derde pcoalitieartner sp.a. Schepen Pynaert trekt immers resoluut de kaart van de CD&V. Samen met de CD&V behouden ze immers een nipte meerderheid van 11 op 21 zetels moest de N-VA moegetergd besluiten om de stekker er alsnog uit te trekken.

Het laatste incident vond vreemd genoeg plaats in de OCMW-raad. Nochtans is dit één van de weinige beslissingsorganen waarin normaliter een vrij grote consensus heerst. “Burgemeester Johan Cornelis (CD&V) heeft zijn veto gebruikt om te verhinderen dat het OCMW bij de kerkfabrieken polst naar opvangmogelijkheden voor vluchtelingen”. OCMW-voorzitter Jan Pauwels (N-VA) is boos. “Dit laat diepe wonden na, ik voel me gepakt door de burgemeester”, zegt hij (Het Laatste Nieuws van 17/09/2015). Burgemeester Cornelis maakte immers gebruik van het verdagingsrecht, een procedure die alleen gevolgd wordt bij een conflict tussen de OCMW- en gemeenteraad. De kern van de zaak gaat over het feit dat de kerkfabriek van Landegem niet geneigd blijkt om de (intussen leegstaande) pastorie van Landegem open te stellen voor vluchtelingen. Freddy Bertin, voorzitter van de N-VA en gemeenteraadslid is hierover hoogst ontstemd. Het is wel een feit dat de de kerkfabrieken van o.a. Merendree en Landegem tienduizenden euro's gemeentelijke steun ontvangen hebben voor de renovatie van hun respectieve kerken en pastorieën. De pastorie van Merendree werd een paar maanden geleden verkocht, die van Landegem zou binnenkort verkocht worden.

De toch wel forse opbrengsten gaan echter naar de respectieve kerkfabrieken en niet naar de gemeente Nevele (iets wat we nog steeds te danken hebben aan keizer Napoleon). OCMW-voorzitter Jan Pauwels (N-VA) is “not amused” en stelt vast de de N-VA in het college van Burgemeester en Schepenen steeds aan het kortste eindje trekt. Wordt ongetwijfeld vervolgd, maar voor hoelang nog … ?

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...