Overlijden Wilfried Aers

Eerste voorzitter Vlaams Parlement overleden

Vandaag om 19:06 Bron © BELGA

Wilfried Aers, voormalig Vlaams parlementslid voor het Vlaams Blok, is dinsdagochtend overleden na een korte ziekte. Dat bevestigt Kamerlid Filip Dewinter. Aers was in 1995, als oudste parlementslid, de eerste tijdelijke voorzitter van de rechtstreeks verkozen Vlaamse Raad, het huidige Vlaams Parlement.

Wilfried Aers werd pas op zijn 69ste Vlaams volksvertegenwoordiger. Het Vlaams Blok-lid stamde uit een Vlaams-nationaal gezin en was vanaf zijn jeugd lid van Vlaams-nationalistische organisaties. In ‘47 was hij medestichter van het Jeugdverbond der Lage Landen. Hij was ook een van de organisatoren van de ‘Marsen op Brussel’ in 1961 en ‘62. In 1977 stapt hij naar aanleiding van het Egmontpact van de Volksunie over naar het Vlaams Blok. In 1995 mocht Aers als oudste lid de eerste vergadering van de Vlaamse Raad voorzitten, geflankeerd door benjamins Peter De Ridder (SP) en Bruno Tobback (SP). Hij hield er een opgemerkte eerste toespraak, waarin hij hulde bracht aan de ontvoogdingsstrijd van de flaminganten. “Zonder hen zouden wij hier vandaag niet zitten. Zij hebben niet alleen gestreden, maar ook geleden voor Vlaanderen”, zei Aers. Hij pleitte voor amnestie en vroeg de leden van de Vlaamse Raad zich “als zelfbewuste Vlamingen te gedragen en alle Belgische stiefmoeders ten grave te dragen”. Norbert De Batselier (SP) zou uiteindelijk worden verkozen als eerste echte voorzitter van het de assemblee. Wilfried Aers zat tot 2004 in het Vlaams Parlement.

Dat jaar besloot hij niet meer deel te nemen aan de verkiezingen. Tot aan zijn overlijden bleef hij wel lid van de partijraad.

Door gjs

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...