Recht op veilig fuiven versus recht op privacy?

Vlaams Belang stelt vast dat enkel juridische procedure vechtersbazen kan weghouden

 


De eindejaarsfuif van de KLJ in Waarschoot dreigt nog een serieus staartje te krijgen. 

Pas gisteren nog maakten de diverse betrokken politiezones (Lowazone, Meetjesland Centrum en Evergem-Assenede) via kranteninterviews bekend dat een twintigtal notoire vechtersbazen het bericht hadden gekregen dat ze een plaatsverbod hadden gekregen voor een aantal fuiven in de eerste drie maanden van dit jaar.  Elders in de provincie (Geraardsbergen) was er ook een dergelijk voorstel aanhangig. 

Dit verbod werd voor het eerst getoetst dit weekeinde met het te verwachten resultaat: een aantal van de betrokken jongeren daagde toch op. Een aantal werden een nachtje vastgehouden.

Naar aanleiding van het evaluatieverslag van de KLJ-fuif, dat de Vlaams Belang-fracties in de Lowazone konden inzien, stelden de fracties aan het College vragen over dit verslag en evenzeer over de bepalingen en  de toepasbaarheid van dit plaatsverbod. 

Daarin werd gevraagd naar de werkbaarheid van dit plaatsverbod en de mogelijke gerechtelijke stappen in deze zaak. Het Vlaams Belang is immers van mening dat de incidenten in Waarschoot niet gebanaliseerd mogen worden. Het ging hier hoegenaamd niet over een dronkenmanruzie maar wel over bewust uitgelokte rellen waardoor een belangrijk deel van het politioneel apparaat uit de streek zich diende te concentreren op die fuif.  Het aantal gewonden en de bedreiging van vrijwillige dienstverleners maakt dit maar al te duidelijk. 

Vandaag verklaarde Willem Debeuckelaere in van de privacycommissie tijdens het programma ‘De Ochtend’   dat het plaatsverbod niet kan uitgevaardigd worden door politiediensten maar enkel via de jeugdrechter kan bepaald worden. Waarmee de bepaling van de politiezones alle juridische basis ontzegd wordt. 

Het Vlaams Belang is van mening dat iedere onduidelijkheid hierin moet opgelost worden: wij willen dergelijke vechtersbazen niet op fuiven zien. Tijdelijk of helemaal niet meer. Als de partij in de persverklaringen naar aanleiding van de incidenten stelde dat dit fuifhooliganisme hard moet aangepakt worden, dan is dat omdat de halfwassen aanpak van het hooliganisme indertijd ook geen optie is gebleken en dat een harde aanpak van dit fenomeen vandaag heeft geresulteerd in een heel andere sfeer in heel wat stadions. De sfeer waar families en voetballiefhebbers terug hun weg hebben gevonden. 

Het Vlaams Belang is dan ook van mening dat in dit geval de juridische weg de enige optie is om duidelijk te maken dat het recht op fuiven er is voor alle jongeren die willen genieten van een fijne avond, voor de ouders die hun kinderen graag veilig thuis zien komen en de maatschappij die wil dat onze jeugdverenigingen kunnen bloeien. 

Namens de gemeenteraadsfracties van het Vlaams Belang in de Lowazone 
Erik D’havé
Gemeenteraadslid Waarschoot 

Olaf Evrard
Gemeenteraadslid Nevele

Geert Neirynck
Edwin Verbeke
Gemeenteraadsleden Lovendegem-Vinderhoute 

Dit persbericht wordt ook verstuurd naar de leden van het politiecollege en de politieraad van de LOWAZONE.


 

Bijlage 1Bijlage 2

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...