Speelpleinen In Assenede en de deelgemeenten

OUDERS EN KINDEREN BOOS OVER TERREINEN, GEMEENTE BELOOFT BETERSCHAP

 JSA

Kinderen tussen het onkruid van het speelpleintje in Oosteeklo-Dorp. Stijn Van Hamme klaagt de situatie aan. 

Heel wat speelpleinen in Assenede zijn in barslechte staat. In Oosteeklo staat het onkruid een halve meter hoog, in Bassevelde zijn speeltoestellen kapot en ook in Boekhoute moeten de kinderen zich tussen de brandnetels wringen om te kunnen spelen. Ouders en kinderen zijn boos. De gemeente belooft beterschap.

In het speeltoestel in Oosteeklo-dorp zit zelfs een gat in de vloer van het torentje van de glijbaan. – Kinderen uit Assenede willen een zorgeloze zomer op de speelpleintjes, maar dat lukt niet echt. Ze trokken deze week naar het speelpleintje in Oosteeklo-Dorp, maar daar konden ze niet spelen. “De hele zandbak waar de speeltoestellen staan, staat vol met onkruid”, zeggen de twee kinderen. “Wanneer we op het speeltoestel klimmen, dan zien we dat er binnen een groot gat in de plank zit. Allemaal niet leuk en best wel gevaarlijk.” De mama van de kinderen hoopt op beterschap.

“Wij hebben dichterbij huis een speelpleintje aan het oude postkantoor van Assenede”, zegt de vrouw. “Maar ook daar stuur ik mijn kinderen niet naartoe. Ik heb van gemeentewerkers gehoord dat er op het speelpleintje al verschillende keren restanten van drugs gevonden zijn. De sociale controle is daar veel te klein en tieners doen daar dingen die op een speelplein niet thuishoren.

In Bassevelde hangt één van de schommels dan weer kapot te bengelen. Veiligheid is prioriteit Stijn Van Hamme (Vlaams Belang) deed zijn toer in de hele gemeente en zag dat er heel wat speelpleintjes in een barslechte staat zijn. “Vorig jaar vroeg ik de gemeente al om het speelplein in de Kasteelstraat in Assenede aan te pakken, maar veel is daar niet veranderd”, klaagt Van Hamme. “In de Terpietestraat in Boekhoute staan de brandnetels bijna een halve meter hoog en groeit er onkruid in het zand waar de kinderen spelen. In de Rozemarijnstraat in Bassevelde is een trede van de glijbaan afgebroken en hangt één van de twee schommels kapot te bengelen. In Oosteeklo-Dorp is de toestand nog erger. Daar is het zandperk niet alleen door onkruid overwoekerd, maar een deel van de vloer van het speeltuig is zelfs verdwenen. Hierdoor gaapt er een diep gat met alle risico's van dien. De veiligheid van onze kinderen moet prioriteit worden!”

Externe firma

De gemeente weet dat er werk aan de winkel is en zegt in de toekomst te willen inzetten op natuurlijke speelterreinen. “We weten dat de toestellen niet meer in hun beste staat zijn”, zegt schepen Servaas Van Eynde (SamenPlus). “De toestellen worden jaarlijks gecontroleerd en als ze niet meer voldoen, worden ze weggenomen. Vandaag is er in ons budget 15.000 per jaar voorzien om nieuwe natuurlijke speeltuigen aan te kopen, zoals aan de site Ter Walle in Oosteeklo. Eerst komt Assenede aan de beurt. Dat is echt de toekomst voor de gemeentelijke speelpleinen. Wat het groenonderhoud betreft: daar zit het natte en warme voorjaar voor veel tussen. We schakelen een externe firma in om een inhaalbeweging te maken.” HLN 1 augustus 2016

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...