Vlaams Belang betreurt hetze tegen Leopardtank in Maldegem

Bij het binnenkomen van het centrum van Maldegem aan de Brugsesteenweg staat een indrukwekkende Leopardtank. De gemeente krijgt deze tank van het Regiment Gidsen gedurende telkens vijf jaar in bruikleen. Reeds vorig jaar, “omdat zo’n tank geen hartelijk welkom in de gemeente betekent”, wou het gemeentebestuur van Maldegem (CD&V-Groen) de tank omvormen tot zogenaamd Vredesmonument, “door bijvoorbeeld een knoop in de loop te leggen” aldus toen burgemeester Marleen Van den Bussche (CD&V). Een kolfje naar de hand blijkt nu van de twee activistische kunstenaars Enca Caen en de Blankenbergse Piet Wittevrongel die “een kanonloop met knoop en een vredesduif ter beschikking stellen.”

Het Vlaams Belang van Maldegem is alvast verwonderd omtrent de hetze die nu al meer dan een jaar tegen deze Leopardtank gevoerd wordt: “Vlaanderen staat immers vol met gemeentelijke bronzen standbeelden van gewapende militairen en militaire voorwerpen, en niemand stoort zich aan deze historische monumenten. Bovendien herinnert deze Maldegemse blikvanger er ons aan dat om tot die vrede te komen, er meermaals de inzet nodig was van militairen, vaak in een ver land en met verlies van hun eigen leven. Dat het juist in Maldegem is dat men afbreuk wil doen aan dit monument, in de periode van de 70ste verjaardag van “Operatie Switchback” waarbij Maldegem en omstreken door de Canadese en Poolse soldaten in november 1944 werden bevrijd, is bijzonder pijnlijk. De aanwezigheid van het Canadees kerkhof in Adegem zou nochtans het gemeentebestuur tot meer respect mogen aanzetten voor militaire monumenten.

Dat er anno 2014 nog steeds Vlamingen zijn, in dienst van het Belgisch leger en op gevaar voor hun eigen leven actief bij operaties in het buitenland, toont nogmaals aan dat die vrede geen evidentie is en al zeker geen ver-van-ons-bed-show is.”

Het Vlaams Belang Maldegem is dus voor het behoud van de Leopardtank en zelfs een herwaardering van de site rondom de tank net zoals men in 2008 met de site van ‘Christus aan ’t kruis’ gedaan heeft. U weet wel, dat was in een andere legislatuur met andere mensen in het gemeentebesuur. Wat in Zelzate wel kan, namelijk het restaureren van de Leopard tank door vrijwilligers is in Maldegem precies niet mogelijk.

Indien de kunstenaars zouden voorgesteld hebben om een mooie gedenkplaat te maken voor de gesneuvelden met een boodschap van vrede in plaats van de integriteit van een bestaand monument (de leopardtank) aan te tasten, zou het een heel ander en positief verhaal geweest zijn. Eén waar alle Maldegemnaren zich wel in kunnen vinden, wat nu zeker niet het geval is.

Bestuur Vlaams Belang Maldegem

Bijlage 1

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...