Vlaams Belang Eeklo zegt Neen tegen een samenwerking in verband met ontwikkelingssamenwerking tussen de Vlaamse Overheid en de Stad Eeklo.

In heel wat Vlaamse steden en gemeenten probeert de Vlaamse overheid via convenanten extra projecten voor ontwikkelingssamenwerking in gang te krijgen. Daar vloeien heel wat duizenden euro’s naar toe en het belangrijkste resultaat is vaak de aanwerving van personeel. Ontwikkelingssamenwerking hier in plaats van daar.

Onze Eeklose fractie reageerde daar alvast op in de raad van 23 januari.

Subsidie verkrijgen voor het één of het ander is normaal gesproken altijd goed meegenomen als de burger er beter van wordt waarom niet.

Bij dit wil ik toch meedelen dat het verkrijgen van een tweejaarlijkse subsidie verleend door de Vlaamse overheid eigenlijk een nog grotere financiële injectie is voor ontwikkelingssamenwerking.Wetende dat de Vlaamse overheid zijn werking haalt uit het innen van belastingen hetzij dan wel niet rechtstreeks maar toch medegefinancierd door elke Eeklonaar.

Zelfs onlangs heeft de nieuwe federale regering extra 50 miljoen Euro vrijgemaakt voor ontwikkelingssamenwerking in Burundi.

Ook daarin betaalt iedere Eeklonaar in mee!

Met andere woorden men wil meer geld vrijmaken voor ontwikkelingshulp aan projecten en organisaties die toch min of meer politiek gekleurd zijn. Zo denk ik aan wereldsolidariteit die toch zeer goede banden heeft en goed samenwerkt met het ACW en socialistische solidariteit.


Per toeval zijn dit ook structuurorganen van de meerderheidspartijen CD&v en SP.a.

Wij Vlaams Belangers vinden dat er al genoeg geld uit Vlaanderen en Eeklo naar ontwikkelingssamenwerking vloeit.


Met een budget dat bloedrood kleurt geeft onze fractie geen goedkeuring voor een overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en de stad Eeklo.

Het komt trouwens uit dezelfde portemonnee, merendeels gefinancierd door de gewone burger.

Mensen in armoede en zonder enige ontwikkeling van economie in het zuidelijk halfrond is altijd triestig en droevig.


Maar zolang corruptie en uitbuiting medegesteund door bepaalde politieke en criminele organisaties er hoogtij vieren is het ontwikkelen van een betere levenstandaard een vaag woord.

Onze fractie is van mening dat de burger die van een andere mening is dit beter zelf financiert, maar zeker niet de gehele gemeenschap er mee confronteert.

Laat ons eerst werk maken van een tevreden en armoede vrij Eeklo.

En misschien eens kijken hoeveel subsidies er daarvoor beschikbaar zijn.

Filip Lecompte
Fractieleider Vlaams Belang Eeklo


 

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...