Vlinderakkoord is strop voor Vlaanderen

Dat was in het kort de boodschap van Senator Bart Laeremans deze morgen in Nazareth. Aan de hand van cijfers liet hij de aanwezigen achter de strategie van de Franstaligen in dit land kijken en de enorme zege die ze behalen door het vlinderakkoord. Onze ‘Vlaamse’ onderhandelaars hebben zich laten rollen als broekventjes.

Zo zullen de Nederlandstaligen te maken krijgen met een vermindering van de gerechtelijke diensten in Brussel, zo worden de faciliteitengemeenten de facto bij Brussel gevoegd en ligt gans Vlaams-Brabant open voor verdere verfransing door de Brusselse Metropolitane gemeenschap. De Vlaamse partijen hebben zich laten rollen en sommigen met plezier wat mocht blijken uit de uitspraken van Marc Eyskens die de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde enkel op papier wou maar in de praktijk moest voor hem niks wijzigen.

Aan de hand van demografische cijfers wees Laeremans er ook op dat Brussel in sneltempo vervreemdt: ongeveer 70% van de inwoners is nu al van vreemde origine en tegen 2030 zouden er nog ongeveer 4% Vlamingen wonen in de stad. De Vlaamse regering ondersteunt dit proces nog door hoogbouw te promoten in de rand. In het onderwijs zijn in de meeste Vlaamse gemeenten rond Brussel de kinderen in meerderheid Franstalig en dat gaat in een razend tempo.

Laeremans kon er ook niet omheen – net op de dag dat Siegfried Bracke stelt met ons nooit te willen samenwerken – dat de N-VA zeer lichtzinnig is. Vooreerst blijven ze liever in de Vlaamse Regering dan effectief het vlinderakkoord aan te pakken maar daarnaast blijven ze geloven in de ‘verdamping’ van België binnen de EU. Dat die EU zich niet bezighoudt met regio’s, daar struikelen ze niet over. Het is integendeel Vlaams-Brabant dat aan het verdampen is door België en daar rekenen de Franstaligen op om de Vlaamse onafhankelijkheid te kunnen tegenhouden of Vlaanderen tot een onredelijke prijs te dwingen.

Nadien volgde voor het 25-koppig publiek nog een geanimeerde vragenronde.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...