Woninginbraken aanpakken door synthetisch DNA

Rondtrekkende daderbendes 
De stad Eeklo en de gemeenten Kaprijke en Sint-Laureins worden de jongste tijd geplaagd door een inbrakengolf. De afgelopen dagen werden minstens tien pogingen tot inbraak vastgesteld. Rondtrekkende daderbendes willen vooral hun slag slaan in wijken dichtbij de N49 (Expresweg).
Het Vlaams Belang vraagt al langer meer politiepatrouilles (ook gedurende de nacht) én camerabewaking op criminaliteitsgevoelige plaatsen, maar wij willen de inwoners van Eeklo, Kaprijke en Sint-Laureins ook zelf een eigen vorm van bescherming aanbieden d.m.v. synthetisch DNA.
 
Synthetisch DNA
Het gebruik van synthetisch DNA is een manier om waardevolle voorwerpen in de woning te markeren zodat ze in feite onverkoopbaar worden voor dieven. Het enige wat er hoeft te gebeuren, is dat eigenaars hun kostbare spullen met behulp van een soort wattenstaafje of een spray markeren met een onzichtbare vloeistof. Die vloeistof bevat een unieke DNA-code, die enkel met behulp van een speciale ultraviolet-lamp te lezen is. De synthetische DNA-code is met de gegevens van de eigenaar verbonden via een beveiligde databank die enkel door de politie raadpleegbaar is. Veel investeringen vraagt dit niet voor de politie, alleen de UV-apparatuur.
 
Proefproject in inbraakgevoelige wijken 
Het Vlaams Belang stelt voor om in een aantal zorgvuldig gekozen, inbraakgevoelige wijken in Eeklo, Kaprijke en Sint-Laureins een pilootproject te starten met synthetisch DNA. Het is de taak van het stadsbestuur van Eeklo en de gemeentebesturen van Kaprijke en Sint-Laureins om dit proefproject vorm te geven, want zonder een doorgedreven samenwerking tussen de politie, de gemeenten en de bewoners is succes onmogelijk. 
Het Vlaams Belang nam reeds contact op met de firma in kwestie. Daaruit blijkt dat bij een proefproject gericht op 1.000 woningen de DNA-kits kunnen geleverd worden aan 60€ (in plaats van 90€) per woning, die gedeeltelijk door de provincie, de stad Eeklo en de gemeenten Kaprijke en Sint-Laureins zouden kunnen gesubsidieerd worden. Al bij al geen onoverkomelijke bedragen en de politiezone Meetjesland Centrum (Eeklo, Kaprijke en Sint-Laureins) zou de primeur kunnen hebben in de regio Gent-Eeklo.
 
70% minder inbraken
Uit eerdere proefprojecten in de steden Dendermonde en Mechelen blijkt synthetisch DNA zeer doeltreffend te werken. In Dendermonde kent het zelfs een zodanig succes dat het uitgebreid wordt naar de hele stad. De resultaten zijn er dan ook naar: het aantal inbraken daalde er in fel geteisterde wijlen met maar liefst 70 procent.
Het gebruik van SDNA wordt met stickers en borden duidelijk aangegeven en maakt de woningen en voertuigen minder aantrekkelijk voor dieven. De strategie is dus het voorkomen van inbraken door geloofwaardige afschrikking. Het risico voor dieven en helers wordt door de markering immers aanzienlijk vergroot.
De techniek zou door de politiezone Meetjesland Centrum ook kunnen ingezet worden bij autocontroles of huiszoekingen. Als er gestolen voorwerpen worden aangetroffen, zal de politie aan de hand van de DNA-code de rechtmatige eigenaar verwittigen en de eigendommen terugbezorgen.
 
Peter Pauwels
Voorzitter Vlaams Belang Eeklo
Woordvoerder Vlaams Belang Kaprijke en Sint-Laureins

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...